I mandags samledes en gruppe drenge til fodbold på kunststofbanen ved Struer Energi Park.
Det var ikke i almindelig foreningsregi, men som et initiativ for at give et tilbud til foreningsløse unge mennesker.
Bag initiativet står Ahmed Habib, der til daglig driver frisørsalonen Sadon i Vestergade.
“Vi blev faktisk ret mange deroppe,” fortælller Ahmed Habib. “De unge havde inviteret deres venner, så der kom faktisk ret mange, der havde lyst til bruge nogle kræfter på fodbold.”
Ahmed kender en del af drengene, der kommer til fodbold.
“En del af dem er mine venners yngre søskende eller familie, andre kender jeg fra salonen. der kommer for at blive klippet.”
“Det handler om at få spredt budskabet, så de føler, at der er nogen, der vil gøre noget for dem. Og de bliver glade af at spille, også når de kommer hjem.”
Ahmed Habib fremhæver, at drengene får snakket mere sammen end når, de sidder derhjemme med Facebook og fjernsyn.
“Det jeg prøver på, er at prøve på at sikre, at hvis de keder sig for meget, kan det være, at de bruger deres kræfter på noget forkert. Og det er gode drenge alle sammen.”
Ahmed Habib har sørget for, at der er hvad, der skal bruges, bla. a. specielle net, hvor man skal placere bolden forskellige steder, der er kegler og overtrækstrøjer, når der skal spilles “kamp”.
At det lige er fodbold skyldes at Ahmed selv har spillet i nogle år, samt at fodbold kan bringe folk sammen, uanset race, etnicitet og religion. Fodbold bringer folk sammen, som han udtrykker det.
Ildsjælen bag.
Ahmed Habib, der er 27 år, kom som 8 årig til Danmark fra Irak.
“Jeg kom her i 2000 samen med mine forældre, og boer i Struer. Jeg studerede som frisør i Aarhus og kom tilbage, og overtog min fars salon i 2003. I 2017 blev salonen, så min alene”
Salonen er i øvrigt velindrettet og hyggelig. Det er Ahmeds onkel, der har være arkitekten bag indretningen.
“Jeg har en lillebror på 24, der er mulimediedesigner. Han har i øvrigt spillet sammen med os, nogen gange. Min mor er skolelærer og min far er jo altså frisør.”
Og Ahmeds Habib er godt tilfreds: “Jeg har nok at lave og får mad på bordet. Og hvad jeg har brug for.”
Det var lidt svært med sproget til at begynde med, indrømmer Ahmed.
“Men det mine forældre gjorde, var at sørge for, at vi ikke havde parabol, så vi kun så dansk TV. Tegnefilm har hjulpet rigtig meget, siger Ahmed.
“Vi havde kun dansk fjernsyn at se på, og det hjalp rigtig meget. “Tegnefilm er gode at lære fra for både unge og ældre. I tegnefilm gentager de tingene meget og viser med håndtegn, hvad tingene er, frem, tilbage og løber eller, hvad det er.”
“Efter 4 måneder kunne jeg forstå noget dansk og efter 3 – 4 år kunne jeg tale flydende dansk.
Ahmed Habib gik i sine første 7 skoleår på Borgerskolen.
“Vi havde en rigtig sød lærer, Ellen hedder hun. Hun havde faktisk været i Egypten og lært arabisk. Det gjorde det lettere at lære i starten.”
I 8. og 9. klasse kom han på Park skolen, og fortsatte derefter på gymnasiet. Men fik aldrig huen.
“Da jeg så kom på gymnasiet, kunne jeg godt se, at det ikke var det, jeg ville. Jeg havde hjulpet min far i salonen med bl.a. rengøring og den slags, da jeg 14 – 15 år. Så jeg havde noget at falde tilbage på, da jeg var oplært af min far.”
Ahmed fandt gymnasiet lidt for stabilt og kedeligt, så han valgte at blive frisør i stedet.
Som 18 årig startede Ahmed Habib sin egen salon i Holstebro, i basaren, som var der dengang. Og det var lærerigt, fortæller han. Han har taget sin frisøruddannelse i Aarhus, og er glad for at uddannelsen er kommet til Struer.
“Jeg kender en del, der går der. Og så skal man ikke til Aarhus, Vejle eller Herning. Og nu kommer der elever fra bl. a. Thisted. Det er med til at bringe noget liv til Struer.”
Den fredag, hvor Struer Nyheder besøgte Salon Sadon, der i øvrigt er opkaldt efter Ahmeds far, var der fuldt booket op.
“Det er nu, i den her varme, at folk gerne vil klippes. Og der er også nu en del, der skal til fest, bryllupper og andet. Der er også studenter, der skal klippes inden gilderne.”
Kunststofbanen
For nu at vende tilbage til kunststofbanen, som kommunens Kultur- og fritidsudvalg besluttede, skulle åbnes op for andre end foreningerne, i det omfang, at de ikke brugte den, har skabt en del røre blandt de foreninger, der bruger banen. Der var indgået en aftale med kommunen og at det kun var dem, der måtte bruge banen.
Til det, siger formanden for Kultur- og fritidsudvalget:
“Vi har i Kultur- og Fritidsudvalget ønsket at åbne banen noget mere op, så den kan blive benyttet af langt flere end den gør den dag i dag – dog stadig sådan, at foreningerne har førsteret til banen.”
Ahmed Habib knytter også en kommentar til sit brug af banen:
“De, der bruger banen i fremtiden, skal tage sig godt af den og sørge for, at den er ligeså flot og pæn som nu.”
Det skal desuden oplyses, at Struer kommune har givet over 5 mill. kr til etableringen af kunststofbanen.