Børnene fra Fribørnehaven var i dag på besøg på rådhuset. Og de havde et helt bestemt ærinde.
I september var borgmesteren ude for at hejse det grønne flag i Fribørnehaven. Og børnene var så skuffede over, at han ikke havde borgmesterkæden på.
Børnene ved godt, hvad en borgmester er: Ham, der bestemmer. Men de har lært i børnebøgerne om Prop og Berta, at en borgmester har en kæde om halsen. Og det havde han jo ikke.
Borgmesteren lovede så børnene, at de måtte komme på rådhuset og se kæden. Så ringede en voksen fra børnehaven og spurgte om det var rigtigt, at de kunne komme? Og en borgmester skal holde, hvad han lover. Og det skete i dag.
“Den er flot” “Er den af guld?” “Er det din?”
Sådan lød nogle af ordene på trappen i forhallen på rådhuset, hvor børnene sad og fik en kop sodavand. Og borgmesteren måtte lige fortælle at den faktisk er af guld.
Så nu har børnene set at borgmestren har en kæde.
Et symbol på autoritet
Borgmesterkæden er et værdighedstegn og ifølge seniorforsker på Nationalmuseet Mikkel Venborg Pedersen et symbol på autoritet.
Borgmesterkæden stammer helt tilbage fra 12-1300 tallet, hvor håndværkere og storkøbmand valgte byens råd i de tyske købsstæder.
Borgmesterkæden blev her et symbol på værdighed for borgmesteren, som kunne gives videre.
Det er ikke kommunen, der finansierer borgmesterkæderne. Det er i stedet ofte en gave fra de lokale handelsstands- eller borgerforeninger.
Borgmesterkæden har i Danmark ikke samme lange historie som i Tyskland. I Danmark tages de første borgmesterkæder generelt i brug fra 1930’erne i de store købsstæder.
Vi skal helt frem til kommunalreformen i 1970’erne, før borgmesterkæden får sit gennembrud i hele landet.