Med hjælp fra Struer Havekreds skal haverne omkring Vestcenter Kilen, Voldgade 14 A, gøres demensvenlige. Haverne skal indrettes med små “rum”, så det kan føles mere hjemligt.
Det første man lægger mærke til, når man går ind i haverne ved centret er de mange fliser, der fylder det meste af pladsen. Der er godt bede i og rundt om flisearealet, men det er fliserne, der danner haven.
“Det er meningen at haverne skal brydes op med bl.a. en bøgehække, så vi får små rum i stedet. Som det er nu er der en hel vandring ned til enden af haven,” siger Mona Skov, der er formand for Vennekredsen i Voldgade 14 A.
Vestcenter Kilen, Voldgade 14 A, er et mindre plejecenter for demente. I alt råder stedet 13 værelser, samt to aflastningspladser.
Store bede og højbede
I den ene have kommer et større tilplantet bed med planter, tilpasset årstiden, og med et træ, der kan sættes lys i til jul. Bedet ligger lige ud for dagligstuen, så der er hele tiden noget at se på.
“Så kommer der også flytbare højbede, så man kan lave rummene alt efter hvilken aktivitet, man kan tænke at lave,” fortæller Mona Skov, mens hun viser rundt i de to flisebelagte haver. “Det bliver ene små hjemlige rum i stedet.”
Hun peger et hjørne af haven ud:
“Her kommer der en lille græsplæne, så beboerne kan få lov til at føle græs under fødderne,” siger Mona Skov. “Man skal kunne bruge alle sanser, både føle-, høre-, syns- og lugtesansen.”
“Så kommer der også flytbare højbede, så man kan lave rummene alt efter hvilken aktivitet, man kan tænke at lave,” fortæller Mona Skov, mens hun viser rundt i de to flisebelagte haver. “Det bliver ene små hjemlige rum i stedet.”
Idéen til de to nye haver er blevet til i et samarbejde mellem Vennekredsen, personalet og ledelsen på plejecentret.
“Vi havde et ønske om at gøre haverne mere beboervenlige.”
Det hele tager sin form i løbet af efteråret og næste forår, hvor kommunens Park og Vej går i gang med at brække fliser op og komme muld på, hvor bedene skal være.
Kommunen inde over
“Hvad det kommer til at koste, ved vi ikke endnu. Det kommer lidt an på, om vi begrænser os,” smiler Mona Skov, “men det ryger da noget op over 100.000 kr. Det er dyrt at få anlagt en have, som den her.”
Struer kommune støtter projektet både med penge og mandskab.
“Det er vi utroligt glade for. Ellers kunne det ikke lade sig gøre,” siger Vennekredsens formand. “De har jo redskaberne og maskinerne, der skal til og ved, hvordan det skal gribes an. Det ved vi ikke, vi har kun ønskerne.”
Projektet har er også støttet af Rotary, Rotary Danmark og Struer Inner Wheel Klub.
“Det er rart, at der bliver støttet op på den måde, Det er vi enormt taknemmelige for,” siger Mona Skov, der gerne indrømmer, at det var formanden for Struer Havekreds, Henning Pedersen, der var med til at hviske i øret, hvor der skulle søges penge.
Struer Havekreds
“Det startede med, at vi henvendte os til Struer Havekreds. Vi er jo en lille vennekreds, og så meget forstand har vi jo heller ikke på haver,” fortæller Mona Skov. “Så hvor får du så noget hjælp fra. Og så var der en der foreslog, at vi skrev til Struer Havekreds.”
“Vi har fået enorm opbakning fra havekredsen. Jeg ved slet ikke, hvad vi skulle have gjort, hvis ikke de havde været der til at hjælpe os. De har brugt mange timer på det, og vil også komme til det, inden vi er færdige. Det har været så dejligt.”
Struer Havekreds kommer også og hjælper også til, når der i april næste år skal plantes stauder i de nye bede.