I sidste uge vedtog byrådet budgettet for 2023. Nu er det så sendt til høring i kommunens skoler, og institutioner m.m. Derefter skal budgettet godkendes på byrådets anden behandling.
Struer Nyheder havde en snak med borgmester Mads Jakobsen om budgettet, der er underskrevet af Venstre, Socialdemokratiet, SF og De Radikale.
Bliver Struer kommunes økonomi lige så god med dette budget?
-Der bliver tæret kraftigt på kassebeholdningen i år. Og det gælder også de næstkommende år. Det kommer vi til at arbejde med fremad rettet.
-Man kan sige, at fra at det så ganske fornuftigt ud. Men da vi sidste år indgik budgetaftalen, vidste vi godt, at vi skulle finde nogle penge. Vi er også kommet videre, men ud over det, der skulle findes i år, skal der findes 25 mill mere i besparelser. Så vi skal fra nu af og på næste års budget finde 35 mill. kr på driften.
-Det er helt overordnet set, driften, der skal financiere alt hvad vi kan finde på at lave af anlæg. Det gælder f.eks. skoler, vejbelægning og andet.
Har du nogen idé om, hvad dere skal spares på?
-Jeg synes, at vi med det budget, vi har aftalt, har formået at skåne den borgernære velfærd så meget som overhovedet muligt. Jeg kan ikke påstå, at vi ikke kommer til at kigge på det område også næste år.
Hvis vi skal finde 35 mill. på driften, så kan vi ikke blot gøre det med én ting. Såskal vi simpelt hen ned og kigge i alle hjørner af kommunen. Og den proces sætter vi igang nu.
Den demografisk udvikling i Struer kommune gør det vel svært at kunne spare på ældreområdet
-Lige præcis. Vi arbejder jo med, at få bosættere til Struer, og kan vi få det stige, vil det være rigtig godt.
Men der er en udvikling, der betyder flere ældre. Og det presser os lidt. Der bliver selvfølgelig noget med hjemmehjælp m.m. Det der koster os meget, er det specialiserede socialområde. Vi gør noget nyt nu. Vi inddrager Bøgelund plejeboliger. Der er faktisk ledige boliger på Bøgelund.
-Vi tager de to øverste etager og indretter til handicapområde. Det var de boliger, der egentlig skulle have været bygget ude ved Fønixgården. De to nederste etager på Bøgelund, bliver så reserveret psykiatriområdet. Det er det, vi i dag kalder Troja, der så flytter fra Enggårdscentret.
-Det gør så, at der bliver frigjort boliger på Enggården, som kan bruges. Vi har ikke rigtigt brug for plejehjemspladser, folk vil hellere være hjemme, det kalder vi tryghedsboliger. Så kan vi efterhånden, som der måske bliver brug for det, bygge nye boliger ved Bangs Have.
-Det er ret dyrt at have tomme plejehjemspladser stående tomme. Det hænger på kommunen, hvis ikke, der er nogen, deer bor i dem. Det er bl.a. derfor vigtigt for os at kunne styre vores ældreområde hvert år
Skolerne; hvad med dem?
-Der bliver investeret i at renovere vores skoler. Det har været et tema i byrådet, hvor vi er enige om, at vi skal renovere vores omegnsskoler.
-Vi har meget moderne skoler inde i byen, så det er omegnsskolerne, det handler om.
I investeringsoversigten er der sat penge af til at renovere Humlum skole, Langhøjskolen og Bremdal skole. Derudover er der sat penge ind til læringsmiljøer også. skabt omgivelser, som børnene kan lære noget i.
Det her er primært anlæg. Det er stort set lykkedes os at friholde skolerne fra besparelser på driften. Vi er fremadrettet nødt til at se på, hvordan vi organisere arbejdet bedre frem mod næste år. Det er et enigt byråd indstillet på.
-Der er også i investeringsoversigten også sat penge af til udviklingen af havnen. Der er også sat penge af til sejlklubben, en aftale vi har. Vi er klar, når de er klar.
Der er hul i taget på svømmebassinet og også i selve bassinet, så begge dele skal repareres (det er nødvendige renoveringer, hvis det skal køre videre).
Hvordan er forhandlingerne om budgettet gået?
-Jeg synes faktisk, at vi i forhandlingerne har været en god tone, selvom der er blevet gået til stålet. Der er jo forskellige holdninger undervejs, men det sikrer jo, at resultatet bliver så bredt, som det er blevet.
Jeg er selvfølgelig især ked af, at De Konservative valgte at stå udenfor på et tidspunkt, hvor budgettet faktisk var forhandlet færdig. Hele byrådet var enige om, hvordan driften skulle finansieres. Derfor er det ekstra ærgerligt, at de ikke ville gå med til anlægsdelen. Det har bl.a. handlet om en cykelsti fra Hjerm mod Holstebro og Venøfærgens overgang til el.
Vi kommer til at kigge på det sidste, men pengene til det, er blevet på budgettet. Men vi skal have lavet nye beregninger. Elpriserne er jo helt tossede i øjeblikket. Vi skal også undersøge, om der er andre måder, det kan gøres på.
Kassebeholdningen: Hvordan ser det ud med den i forbindelse med budgettet for næste år?
-Der har bl.a. sidste år, været en del diskusion om, hvordan vi skal gøre kassen op. Skal vi se på kassen og tælle hver en 25 øre der ligger der, og se hvordan det ser ud. Eller skal vi bruge den regnemetode, de bruger i Indenrigsministeriet, hvor de bruger det princip, der hedder likviditet. Der ser man på gennemsnit henover et år og ser på, hvor meget der så har været i kassen.
-Vi har fastsat et mål, der hedder 90 mill efter kassekreditreglen. Det forandrer sig selvfælgelig hen over året, men hvis man kigger på tallene, vil der være 95 mill i slutningen af næste år. Men vi èr presset de komende år.
-Jeg skal ikke ligge skjul på, at det budget, vi er igang med at vedtage, og det vil det også være i årene fremover, hvis alle udsigterne holder stik. Det kommer vi til at snakke om i byrådet.
Der skal simpelt hen findes nogle penge på driften.
-Det budget vi vedtager nu, er et budget vi kan navigere efter, og levere ordentlig service til borgerne med, men vi har en opgave frem mod næste års budget, for at få det hele til at hænge sammen.