Et nyt, spændende kapitel er på vej for havnen i Struer. Fra årsskiftet bliver Struer Kommune eneejer af havnen efter mere end 100 års fælles ejerskab med Holstebro Kommune. Nye planer for udvikling af havnen gør det til et naturligt tidspunkt at skilles, er parterne enige om.
Holstebro-Struer Havn ser ind i en spændende, ny fremtid. Byrådet i Struer har planer om at udvikle hele området, og blandt andet er en spændende ny bydel på tegnebrættet. Havnen har i mere end 100 år været ejet af både Holstebro og Struer Kommuner, i øvrigt den eneste havn i Danmark med to kommuner som ejere.
Fra nytår er det alene Struer Kommune, der ejer såvel lystbådehavnen som industrihavnen. Det er resultatet af en ny aftale, som de to kommuner er enige om.
-Jeg vil gerne takke vores nabokommune i Holstebro for et rigtig godt samarbejde, gennem alle årene som fælles ejere af havnen, men ikke mindst i de sidste måneder, hvor vi har forhandlet havnens fremtid på plads. Jeg glæder mig over, at det er lykkedes, sådan at vi i Struer Kommune nu endnu bedre kan fortsætte den gode udvikling af området omkring fjorden, vi er i gang med. Jeg ser frem til en ny, levende bydel og et havnemiljø, som jeg er sikker på, vil være en gevinst for Struer kommune fremover, lyder det fra borgmester Mads Jakobsen.
Kurs mod nye muligheder
Det er et langt og rigtig godt forløb, der ligger forud for den nye aftale om, at Struer Kommune bliver eneejer af havnen. Det har været vigtigt for alle implicerede, at alt er foregået ordentligt, og at alle er tilfredse med de aftalte vilkår. Den overordnede ramme er nu på plads, og det forventes, at de formelle detaljer bearbejdes snarest, sådan at begge byråd kan behandle aftalen først i det nye år.
-Det er helt naturligt, at Struer ønsker at forfølge de muligheder for at udvikle området omkring fjorden og havnen, som byrådet har planer om. Vi har haft et godt og konstruktivt samarbejde om havnen mellem vores kommuner. Det har vi i øvrigt på mange andre områder også, og det bliver vi ved med at have, men det er helt fair, at det nu er Struer Kommune der skal stå ved roret på det skib, som deres byråd har sat i søen. Jeg glæder mig til at følge projektet og ser frem til at komme på besøg i en spændende ny bydel hos vores gode naboer i Struer, udtaler borgmester i Holstebro Kommune H.C. Østerby.
Fakta om Holstebro-Struer Havn:
- Fra omkring 1600-tallet kendt som laste- og losseplads for købmænd fra Holstebro, der skibede varer ud til Limfjords-området.
- Med havets gennembrydning af Agger Tange i 1825 opstod nye mulighed for at skibe varer fra Struer ud vestpå gennem Limfjorden. Havnen blev Limfjordens 2. største havn, kun overgået af Aalborg.
- Havnen var ejet af Holstebro frem til 1917, hvor Struer fik status af købstad. Her overgik havnen til fælles eje af de to kommuner og kom til at hedde Holstebro-Struer Havn, og der var stor industri-aktivitet.
- Holstebro-Struer Lystbådehavn er Limfjordens største.
- Fra 1. januar 2023 overtager Struer Kommune ejerskabet af havnen, og overdragelsessummen er aftalt til 8,75 mio.kr.
(kilder: danmarkshistorien.dk og struerhavn.dk)
Pressemeddelelse/Struer kommune