Beredskabsstyrelsen har i dag sat 15 nye kommuner på listen over steder hvor der grundet tørken er indført forbud mod afbrænding. I alt gælder forbuddet nu 26 kommuner. Den ene af de nye kommuner på listen er Struer Kommune.
– Det er som en krudttønde derude. Når først ilden får fat, går det stærkt. De kommende dage får vi også mere vind, og så kan ilden for alvor sprede sig, siger direktør for Midtjysk Brand og Redning, Klaus Hebsgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
Afbrændingsforbuddet gælder afbrænding af haveaffald, halm og andre store bål. Det er heller ikke tilladt at tænde op under en grill i det fri, lyder det i en pressemeddelelse.
De understreger dog, at det fortsat er helt i orden at grille i private haver, hvis grillen er placeret på fliser eller lignende.
– Som der står i forbuddet, så er det helt i orden at grille i sin egen private have. Men hvis man er ude i naturen, så må man ikke tænde grillen. Vi har valgt at indføre det her forbud, fordi afbrænding kan være årsag til, at man starter en naturbrand, siger forebyggelseschef i Frederiksborg Brand & Redning, Peter Cowland, til Ekstra Bladet.
Beredskabsstyrelsen fortæller at man skal lade asken blive i den tillukkede grill, hvis man griller i sin egen private have.
Er Sankt Hans aften i fare?
»Ja. Hvis tørken fortsætter, er det ikke tilladt at tænde Sankt Hans-bål i de kommuner, hvor der er afbrændingsforbud,« siger Jarl Vagn Hansen til BT.
Han vil dog ikke udelukke, at der lokalt i de enkelte kommune kan findes løsninger, hvor der eksempelvis laves offentlige Sankt Hans-bål nær kysten eller lignende.