Home Arrangementer Gaden nærmest definerer Struers jernbane-æra

Gaden nærmest definerer Struers jernbane-æra

0
Gaden nærmest definerer Struers jernbane-æra
Jyllandsgade set mod nord, ca. 1976.

Nu stiller Struer Museum skarpt på Jyllandsgades historie – det er anden udgave af museets gademuseum.

Fra mandag den 26. august vil man igen kunne finde Struer Museums mobile udstillingsvogn i gadebilledet. Mere præcist bliver den opstillet på hjørnet af Danmarksgade og Jyllandsgade. Det er sidstnævntes historie, der fokuseres på. Og hvilken historie. Tidsmæssigt er det årene fra 1900 til anden verdenskrig, som danner rammen om fortællingen.

Skillelinje

Jyllandsgade udgjorde i perioden en ret præcis skillelinje mellem det museumsinspektør Mikkel Ellersgaard Sørensen kalder ”jernbanekvarteret” øst for gaden og så det øvrige Struer mod vest. I dag er de fleste i Struer enige om, at Bang & Olufsen historisk har været byens helt store arbejdsplads, men sådan har det ikke altid været. I første halvdel af 1900-tallet var det nemlig jernbanen, som trak læsset. I 1917 var en fjerdedel af Struers skatteydere ansat ved jernbanen og mange andre var dybt afhængige af dens tilstedeværelse. De fleste jernbanefolk slog sig ned i kvarteret øst for Jyllandsgade og samtidig blev Jyllandsgade den vigtigste indfaldsvej til stationen. Den snorlige vej gjorde det nemlig nemt at komme til og fra byens transportmæssige knudepunkt. I takt med, at bilerne senere holdt sit indtog i byen, begyndte en kedelig statistik dog at vokse sig stor, da trafikuheld blev et ikke unormalt syn i krydsene ved Ringgade og Danmarksgade.

Savnede lyden

Jernbanen satte også sit præg på lydbilledet omkring Jyllandsgade og ”jernbanekvarteret”. Det i en sådan grad, at det kunne koste en god nats søvn – i hvert fald hvis man skulle finde på at flytte væk fra området. Mikkel Ellersgaard Sørensen forklarer at museet for et par år siden talte med en tidligere struerbo, der nu bor på Sjælland: ”Han fortalte, at han de første mange måneder på Sjælland havde besvær med at falde i søvn. Først forstod han det ikke selv, men så kom han til at tænke på alle de lyde fra jernbanen, som han havde været vant til at falde i søvn til – togene, der kørte ind og ud fra stationen; rengøringen af togene; rangering; al den slags arbejde. Han mente, at det nye lydmiljø på Sjælland, hvor jernbanens aktiviteter var fuldstændigt fraværende, havde gjort det svært for ham at falde i søvn den første tid.

Tre teglværker

Jyllandsgade er en af byens mest forskelligartede gader, da den udover jernbanen også er hjem for Struer Energi og Struer Statsgymnasium samt etageejendomme og murermester villaer – og alt sammen nærmest side om side. Meget af denne historie går helt tilbage til 1910’erne, hvor der naturligvis blev bygget med lokale mursten: Struer havde nemlig dengang hele tre teglværker. Også det sætter sit præg på gaden.

Det og meget andet kan du lære mere om i udstillingsvognen, når den fra mandag d. 26. august står i Jyllandsgade. Vognen åbner kl. 17 og Mikkel Ellersgaard Sørensen vil selv være til stede ved åbningen. Her tilbyder han kaffe og småkager til dem, der kigger forbi, og så lægger han i øvrigt også meget gerne øre til besøgende, der måtte have en god historie om Jyllandsgade og ”jernbanekvarteret” at fortælle.

Udstillingsvognen står på Jyllandsgade frem til søndag den 8. september.

Herunder: Museumsinspektør Mikkel Ellersgaard Sørensen foran Det rullende museum, hvor du kan opleve udstillingen Jyllandsgade. Mød ham til åbningen d. 26. august kl. 17.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here