Home Nyheder Danmark får nu et nationalt videnscenter for kulturarvenslyd

Danmark får nu et nationalt videnscenter for kulturarvenslyd

0
Danmark får nu et nationalt videnscenter for kulturarvenslyd
Struer Museum - lyduniverset.

Vi skal blive bedre til at lytte til historien. Det er målet for Struer Museum, der sammen med Nationalmuseet, Aarhus Universitets Center for Sound Studies og Sound Art Lab nu etablerer Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv. Centret skal samle og dele viden kulturarvens lyd, så vi kan blive bedre til at lytte til fortiden og forstå lydens rolle i nutiden og fremtiden.

Struer Museum har netop modtaget bevillinger fra Færch Fonden og Struer Kommune til etablering og modning af Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv. Det betyder, at arbejdet med at kortlægge og samle viden om vores lydlige kulturarv på et nationalt plan nu kan begynde.

Struer Museum ejer allerede en stor samling af genstande fra Bang & Olufsen, og har gennem de seneste mange år eksperimenteret med lyd som en rød tråd i alle aktiviteter på museet. Etableringen af et nationalt videncenter bekræfter museets nationale særposition på lydfeltet
– som museum for lyd, lytning og lokalhistorie – og styrker samtidig trådene til Sound Hub Denmark, Sound Art Lab og en lang række andre stærke aktører i Lydens By, Struer.

Bestyrelsesleder for Struer Museums Steen Kyed udtaler:

”Flere og flere museer og historikere interesserer sig for den lydlige side af vores historier og kultur. Vi er meget glade for støtten fra Færchfonden og Struer Kommune, der nu gør det muligt for Struer Museum at tage en opgave på nationalt plan og bidrage til en ny og ambitiøs dagsorden på feltet. Lyd har længe været en overset dimension i vores historie. Jeg er overbevist om, at vi nu
– sammen med vores gode partnere på Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Sound Art Lab
– kan bidrage til at den soniske kulturarv får en central rolle i museers arbejde med samlingsudvikling, forskning og formidling – til gavn for museer, studerende, forskere og danskere i almindelighed”

Bag centret står også Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Sound art Lab.

Rane Willerslev, Direktør for Nationalmuseet udtaler:

”Nationalmuseet er hovedmuseum for kulturhistorie og har bl.a. til opgave at understøtte de statsanerkendte museers opgavevaretagelse. Vi ser et stort behov for at samle og systematisere viden om kulturarvens lyd på et nationalt plan, og mener at dette initiativ vil kunne gøre en stor forskel på feltet. Der er en stærk interesse for sanselighed både i historieforskningen og i arbejdet med udstillingsdesign, og vi glæder os til at bidrage til en samlet national erfaringsudveksling og vidensudvikling på feltet.”

Dekan på Arts, Aarhus Universitet Maja Horst udtaler:

”Det er en stor glæde, at forskningen i lyd på ARTS nu indgår et samarbejde med Lydens By; Struer om lydens kulturelle betydning. Med Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv får vi mulighed for at bidrage med vores viden om bl.a. lydens kulturhistorie, lydmiljøer og lyddesign. Samtidig får vi værdifulde input fra samarbejdspartnere i kultursektoren – som fx Nationalmuseet og Sound Art Lab. Det er denne vekselvirkning mellem forskning, kunstneriske og museale praksisser, der skaber nye indsigter og udvikler feltet.”

Jacob Eriksen, leder af Sound Art Lab udtaler:

“Sound Art Lab er specialiseret i at facilitere kunstneriske arbejdsprocesser med fokus på lyd, og vi anerkender at lydkunst befinder sig i et genremæssigt multidisciplinært krydsfelt. Med det nyetablerede videnscenter udvider vi dette krydsfelt, hvor kunsten møder museet og den akademiske forskning i lyd, og hvor Sound Art Lab bidrager med kunstens perspektiver i den lydlige kulturarvsforskning og -formidling. Vi glæder os meget over at være med i dette tværinstitutionelle tiltag, som har sat sig for den ambitiøse og nødvendige opgave at fastholde det flygtige materiale som lyd og lyttekulturer udgør.”

Hvorfor lyd?


Lyd kan bringe os i kontakt med fortiden. Mange har nok prøvet at lytte til en gammel radioudsendelse, til optagelsen af en nær afdøds stemme, til musik, der er knyttet til en bestemt periode i ens liv, eller bare til Hjem-IS klokkens ikoniske ’ding’. Lyd kan flytte os i tid og sted.

Kernen i de fleste museers samlinger er genstande, som museumsgæster sjældent kan røre ved eller se i funktion. I dag er mange museer dog begyndt at tilsætte elementer af lyddesign til deres udstillinger. Mange har nok oplevet at gå ind i et udstillingsrum, der straks sætter en bestemt stemning. Med lyd- og lyssætning bliver historien og genstandene bragt til live for en stund.

Alligevel er lyd er en lidt overset dimension i vores forståelse af fortiden. Der finder ingen systematisk indsamling sted, optagelser, instrumenter og teknologier og andre genstande er spredt, og viden er vanskeligt tilgængelig. Nu skal Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv gøre det lettere at sætte sig ind lydens og lytningens historie. Centret skal samle viden og hjælpe med at besvare spørgsmål som: hvordan har verden lydt i bestemte tidsperioder og på bestemte steder? hvordan har man opfattet lyd og støj gennem tiden? Hvordan har man lyttet sig til ny viden om verden? Hvad og hvem har man lyttet til? Og hvad har man ikke lyttet til?

Placeret i Lydens By

Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv er hjemmehørende på Struer Museum og kommer dermed til at ligge dét sted i Danmark, hvor lyd-ekspertisen er størst. Struer har gennem de seneste 10 år udviklet sig til et internationalt knudepunkt for lyd med innovation, iværksætteri, kunst, uddannelse og forskning i verdensklasse. Med det internationale iværksættemiljø Sound Hub Denmark, det kunstneriske udviklingsmiljø Sound Art Lab og nu et museum for lyd – foruden Bang & Olufsen, Harman Lifestyle og en række andre mindre virksomheder, der gennem tiden har sat sig præg på byens DNA, er Struer blevet lydens by

Borgmester for Struer Kommune Marianne Bredal udtaler:

”I Struer Kommune har vi en helt særlig profil inden for lyd, og det er fantastisk, at Struer Museum og deres satsning på det, som vi interesser os særligt for i Struer, også vækker interesse hos store nationale og regionale institutioner som Nationalmuseet og Aarhus Universitet. Et videncenter for lyd vil tiltrække international interesse til Danmark og til Struer med projekter, forskning og uddannelse – men også til ekstraordinære oplevelser til borgere og besøgende.”

Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv vil få base på Struer Museum.

Færchfonden har støttet centret med 2 mio. kr.
Struer Kommune med 1,172 mio.kr.
Kulturministeriets forskningspulje med 100.000 kr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here