På fredag, den 11. december kl. 14 skøjter de første ud på den nye is på den nye skøjtebane på T W Jensens Plads. Så er banen klar med frisk is og det hele.
Men hvordan laver man egentlig sådan en bane midt i byen. Brian Rasmussen fra Teknisk Drift og anlæg forklarer:
“Princippet i det er, at der er lagt en masse sand ud for at rette pladsen af og gøre den helt vandret. Så bliver der lagt nogle hovedrør ud. Ud fra hovedrørene bliver der lagt en masse små rør, så hele pladsen er dækket. I de rør løber kølevæsken, der så løber frem og tilbage i fremløb og retur og ud gennem kølekompressoren, hvor det så bliver kølet ned, og så kan vi så lave is.”
“Der skal så meget vand på,” tilføjer Brian Rasmussen. “Det tager fire dage at bygge den op. Der bliver sprøjtet lidt vand på. Så skal det have lov at fryse, så lidt mere vand på, der så igen skal have lov at fryse. Sådan gør man indtil der er ti centimeter is.”
Skøjtebanen bliver godt 400 kvm stor. Og Brian Rasmussen, der har været med til at købe banen ind, siger, at det bliver meget spændende at se det færdige resultat.
Og prisen på det store projekt, det er at anlægge sådan en skøjtebane midt i byen, løber op i 1.800 000 kr. Men til næste år, hvor kommunen har al udstyr til at anlægge banen, regner man med at kunne gøre det selv.
“Banen kan holde helt op til 15 plusgrader, og banen skal være åben fra på fredag og så i resten af december, januar og februar,” fortæller Brian Rasmussen.
Driften ligger i hænderne på Lydens By
“Typisk vil banen være offentlig åben fra kl 14 til 19. Også i juledagene. Der er også åben juleaftensdag, hvor vi har åbent fra formiddagen indtil kl 14” fortæller Peter Kjeldbjerg, chefen for Lydens By sekretariatet.
“Der er tilknyttet seks unge mennesker. Der er faktisk en del arbejde forbundet med det, bl.a. skal skøjterne slibes hele tiden,” siger Peter Kjeldbjerg, der knytter til, at man ikke ved, hvor mange mennesker, der vil benytte banen. Men han mener, at det vil være forholdsvis mange, især i starten, hvor det har nyhedens interesse.
Coronaen betyder, at der kan være 50 personer på banen ad gangen. Og der vil blive holdt justits med, hvor mange der er på banen ad gangen.
“Der er indkøbt 200 par skøjter, og det er noget, vi håber, at folk vil benytte sig af, da det er det, der er med til at drive værket,” siger Peter Kjeldbjerg. ” Der er også købt en slibemaskine, der kommer til at stå i én af de små hytter, der kommer til at stå ved siden af banen.”
“Fra kl 9 til 14 vil det være skoler og daginstitutioner, der benytter banen. Og der har vi faktisk allerede mange bookninger, så også i dagtimerne vil der være liv på pladsen,” fortæller Peter Kjeldbjerg.