Struer Museum, Museumsforeningen Struer og Thyholm og Folkeuniversitetet Struer byder velkommen til efterårets første foredrag ”Den sorte omstilling” ved historiker Sissel Bjerrum Fossat.
I dag taler vi om den grønne omstilling. Vi tilstræber en omstilling fra fossile brændstoffer til naturlige energikilder. Solcelle- og vindmølleparker skyder op i landskabet.
I dette foredrag tager Sissel Bjerrum Fossat os med på en historisk rejse fra nutidens grønne omstilling til bylivets sorte omstilling.
Hvorfor skete den sorte omstilling? Svaret på det spørgsmål kan give et væsentligt historisk perspektiv på nutidens udfordringer, mener Sissel Bjerrum Fossat.
Vores hverdagsliv har siden midten af 1800-tallet været uløseligt forbundet med afbrændingen af kul, olie og gas. Damplokomotiver begyndte at køre, og gasværkerne gav byboerne lys i gaderne. Senere kom elværker, fjernvarme og transportnetværk på skinner og asfalt – de store urbane systemer.
De nye fantastiske muligheder fik afgørende betydning for helt almindelig menneskers hverdag. Omvendt var almindelige menneskers vaner og dagligliv med til at bestemme, hvordan byerne blev indrettet, og at energiforbruget steg.
Indtil for nyligt tænkte ingen på, at afbrændingen af kul og olie udledte en usynlig gas, CO2. Og at den udledning med tiden ville blive et voldsomt problem for verdens klima.
I dag er den grønne omstilling helt nødvendig, men hvorfor kom det så vidt? Dette spørgsmål vil Sissel Bjerrum Fossat forsøge at bevare gennem kulturhistoriens linse.
Om Sissel Bjerrum Fossat
Sissel Bjerrum Fossat er ph.d. og museumsinspektør ved Odense Bys Museer og leder det tværfaglige forskningsprojekt ”Bylivets sorte omstilling” i samarbejde med bl.a. Den gamle By, Danmarks Jernbanemuseum, Energimuseet og Center for Life Cycle Engineering ved Syddansk Universitet m.fl.
FAKTABOKS
Hvor: Struer Museum
Hvornår: Den 2. oktober 2023, kl. 19-21
Hvem: Historiker og museumsinspektør Sissel Bjerrum Fossat
Pris: 80 kr. inkl. kaffe/kage (medlemmer af Museumsforeningen 50 kr.)