Struer Museum, Museumsforeningen Struer og Thyholm og Folkeuniversitetet Struer sætter fokus på temaet afvigelse og samfundets syn på og håndtering af dem, der ikke passede ind.
I foredraget tager historiker og museumsinspektør Maria Clement Hagstrup os med til Livø Anstalten i første halvdel af det 20. århundrede.
Fra 1911-1961 husede Livø 743 såkaldt “kriminelle, asociale og moralsk åndsvage” mænd, der i samtiden var erklæret uønskede i det omgivende samfund. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Livø Anstalten midt i Limfjorden var en filial af De Kellerske Anstalter, Nordeuropas største åndssvageanstalt, der lå mellem Vejle og Fredericia, og fungerede i 50 år som en isolationsanstalt for mænd.
Den kvindelige pendant fra 1923 var Sprogø.
På Livø var mændene afskåret fra resten af samfundet. Den eneste udvej var for mange flugt, sterilisation eller kastration.
Marie Clement Hagstrup giver et indblik i et af de mindre kendte kapitler i Danmarkshistorien, hvor velfærd og racehygiejne gik hånd i hånd.
Vi vil møde skæbner undervejs herunder Micha, Hans Anton, Oluf, Henry Rudolf og Kaj Orla, der tilsammen var anbragt på øen i mere end 87 år.
Om Maria Hagstrup Clemmensen
Maria Clement Hagstrup stod sammen med historieprofessor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl bag særudstillingen ”ANBRAGT – Livø Anstalten 1911-1961” på Vesthimmerlands Museum og i fællesskab har de skrevet bogen ”Afvigernes ø”, som udkommer på Gads Forlag den 22. februar 2023. Derudover har de begge deltaget i DR dokumentaren fra 2023 ”Nyrup – søn af en udstødt”.
FAKTABOKS
Hvor: Struer Museum
Hvornår: Den 15.maj kl. 19-21
Hvem: Historiker og museumsinspektør Marie Clement Hagstrup
Pris: 80 kr. inkl. kaffe/kage (medlemmer af Museumsforeningen 50 kr.)