En ny lov på genoptræningsområdet er trådt i kraft den 1. juli 2018 og handler om ventetid på genoptræningsforløb, som der er fokus på fra både lands- og lokalpolitisk side. Loven indebærer, at en borger, der bliver udskrevet fra hospitalet med en genoptræningsplan, skal kunne starte i et kommunalt genoptræningsforløb inden for syv dage.
Hvis det ikke er muligt og der er aftale med en privat leverandør, som kan starte et forløb svarende til det kommunale og gøre det hurtigere end kommunen, kan borgeren vælge det private alternativ. Kommunen har ifølge den nye lovgivning fire dage til at fortælle borgeren, hvornår genoptræningsforløbet kan starte.
Ansat en ekstra medarbejder og etableret ny earbejdsgang
Sundhedscenter Struer, som har ansvar for genoptræningsområdet i Struer Kommune, har for at leve op til loven ansat en medarbejder og etableret nye arbejdsgange, som gør det muligt at vurdere hospitalets genoptræningsplan og inden for fire kalenderdage informere borgeren om det konkrete genoptræningsforløb forude. Når der bliver vedtaget nye love, kan kommunerne få del i de såkaldte DUT-midler for at dække udgifterne til at efterleve dem, og de midler har gjort det muligt for Sundhedscenteret at normere op.
Sundhedscenter Struer regner derfor med i store træk at kunne overholde de maksimalt syv dages ventetid til start på genoptræningen – dog ikke i de tilfælde, hvor genoptræningsplanen af sundhedsfaglige årsager først skal starte senere end syv dage.
Grethe Hestbech, formand for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, udtaler:
”Det er glædeligt, at borgere, der bliver udskrevet fra hospitalet, får hurtig besked om hvornår deres genoptræning starter, så de ved hvad de har at se frem til. Vi har et godt kommunalt tilbud på Sundhedscenter Struer, som vi i udvalget forventer vil efterleve den nye lov. Når det ikke er muligt kan borgerne så vælge en privat leverandør, og denne fleksibilitet er godt nyt, både for borgerne og for Struer Kommune,” siger hun.
Indkøbsaftaler skal først på plads
Loven har dog slet ikke effekt endnu. Det skyldes, at kommunerne skal forhandle en fælles indkøbsaftale med de private leverandører af genoptræning. Den opgave ligger hos Kommunernes Landsforening (KL), som ikke har nået det til lovens ikrafttrædelse på grund af det korte varsel fra loven blev vedtaget.
Kommunernes Landsforening har sammen med Staten dannet selskabet FritValgService, som står for at forhandle aftaler på dette område. Nyheder om processen står derfor på selskabets hjemmeside.
Kommunerne skal som en del af den nye lov informere borgeren om muligheden for at vælge en privat leverandør, hvis de har ret til det ifølge loven. Men eftersom loven bliver implementeret, efterhånden som KL og FritValgService indgår aftaler, kan borgere opleve, at de ikke kan vælge en privat leverandør, hvis aftalen endnu ikke er på plads.
Pressemeddelelse/Struer Kommune