Entreprenørfirma lander større opgave vedrørende afkobling af naturgasnettet: Konkurrencesituationen ville generelt blive forbedret, hvis udbuddene blev delt op i mindre bidder.
Entreprenør Ivan Bastrup Jakobsen A/S oplever en himmelflugt fra naturgasnettet, der har været ramt af markante prisstigninger. Struer-entreprenøren er derfor i fuld gang med at uddanne fire mand på det obligatoriske sikkerhedskursus, således de kan varetage de mange afkoblingsopgaver, de har fået i den vestlige del af regionen. Men udbuddene kan fortsat eksekveres smartere, forklarer Thomas Jakobsen, der er medejer af entreprenørfirmaet.
Naturgas er for dyrt og de høje priser afskrækker da også forbrugerne, som ønsker, at blive frakoblet naturgasnettet. I fremtiden lyder prognosen, at man vil foretage en udbygning af fjernvarmen og gøre mere brug af biogas i stedet for.
Det betyder for nuværende, at der er landet mange opgaver på Entreprenør Ivan Bastrup Jakobsens bord. Mange ønsker at vinke farvel til naturgassen og det kræver en arbejdsindsats, hvor der skal graves ned til stikledningen for at afkoble.
– Den voldsomme stigning i naturgasprisen sidste år har betydet, at rigtig mange har bedt om at blive koblet af naturgasnettet. Vi har lavet en aftale med Tjele Entreprenørforretning om at hjælpe med afkobling af gasstik i den vestlige del af regionen, fortæller medejer af Ivan Bastrup Jakobsen A/S, Thomas Jakobsen, om underentreprenøropgaven, der udspringer fra en rammeaftale hos EVIDA Gas.
Bedre konkurrencevilkår
Derfor har firmaet sendt fire mand på det obligatoriske sikkerhedskursus, der skal gennemføres, før man kan få lov til at grave og arbejde i nærheden af gasledningerne. I den forbindelse har mange store udbud været undervejs, men ifølge Thomas Jakobsen er de offentlige udbudsrunder ikke partout helt gennemtænkt, når de i sidste ende alligevel havner hos de små og mellemstore entreprenører.
– Nogle udbud har været så store, at det kun er en meget lille håndfuld af de største koncerner, som er i stand til at byde på opgaven. I praksis ender det ofte med, at vi alligevel kommer til at arbejde på nogle af delopgaverne som underentreprenører, men måske kunne man overveje at udbyde nogle af opgaverne i lidt mindre bidder, så de små og mellemstore entreprenører også kan give tilbud, lyder forklaringen fra Thomas Jakobsen, der understreger, at konkurrencesituationen mellem de små og mellemstore virksomheder er tilstedeværende i høj grad.
Dermed kunne det ifølge medejeren give mening, hvis opgaverne blev udbudt i mindre portioner.
Der er stor konkurrence blandt de små og mellemstore virksomheder, så der i hvert fald betydeligt flere, som ville blive i stand til at konkurrere om at give en god pris på opgaverne, hvis man udbyder arbejdet i knap så store bidder, siger Thomas Jakobsen afsluttende.