Home Nyheder Mere kvalitet og flere pædagoger til Struer Kommunes mindste borgere

Mere kvalitet og flere pædagoger til Struer Kommunes mindste borgere

0
Mere kvalitet og flere pædagoger til Struer Kommunes mindste borgere
Arkivbillede

Det samlede budget i kommunens dagtilbud er i år 4,4 mio. kr. større end sidste år. En budgetudvidelse har givet en bedre normering af pædagoger og mere plads til at arbejde med pædagogisk kvalitet.

Struer Byråd besluttede sidste år at udvide dagtilbuddenes budget med 4,4 mio. kr. fra 2018 – heraf 1,1 mio. i forældrebetaling – og øremærke pengene til en forbedret normering. Målet var altså færre børn pr. pædagog og dermed mere plads til at udvikle den pædagogiske kvalitet, bl.a. ved at arbejde med mindre børnegrupper og relationer. Derigennem skulle dagtilbuddene styrkes samlet – et mål som er nationalt fastsat og som Struer Kommune dermed arbejder med aktivt med at opfylde.

Opnormeringen har nu været i effekt i et halvt år og det er tid til at gøre status på arbejdet og sætte det i perspektiv. Budgetudvidelsen er nemlig både en investering i et kernevelfærdsområde og en bosætningsindsats overfor børnefamilier, der overvejer at flytte til Struer Kommune.

Investering i kvalitetspædagogik
De ekstra midler har betydet nyansættelser flere steder, mens andre har kunnet fastholde medarbejdere trods et faldende børnetal. Dagtilbuddet i Hjerm Landsbyordning har f.eks. ansat en ressourcepædagog på fuld tid og pædagogerne i Humlum Dagtilbud har fået en ny kollega samt en forbedret vikardækning, når der er sygdom.
Fælles for alle syv dagtilbud er, at de nu kan arbejde mere aktivt med den pædagogiske kvalitet, idet opnormeringen har givet færre børn pr. pædagog og mere tid til det, dagtilbud handler om – en udviklende og nærværende dagligdag for kommunens mindste borgere.

Centerchef for Skoler og Dagtilbud i Struer Kommune, Jeannette Enevoldsen, fortæller at budgetudvidelsen kommer på et godt tidspunkt, hvor pædagoger og ledere i dagtilbuddene har arbejdet målrettet med kvalitet i flere år og nu har bedre mulighed for at bruge det i praksis.
”Vi har mange dedikerede og dygtige medarbejdere i dagtilbuddene, der hver dag arbejder for at give børnene det bedst mulige fundament i livet. Og vi har gode rammer med nye byggerier og integrerede institutioner i alle distrikter. Der bliver arbejdet meget med kvalitet for at udvikle vores dagtilbud i en optimal retning. Budgetudvidelsen er en investering i det arbejde, som dermed hviler på et solidt, fagligt grundlag,” siger Jeannette Enevoldsen.

Det faglige grundlag er blandt andet det kompetenceudviklingsforløb, alt fastansat pædagogisk personale i Struer Kommune har været på de seneste to år. Her har lektor Ole Henrik Hansen givet forskningsbaseret undervisning i, hvordan børnene kan komme i centrum for det pædagogiske arbejde, med det mål at styrke børnenes evner til at indgå i relationer gennem hele livet. Det er på linje med Struer Kommunes overordnede Børne- og Ungepolitik, som sigter mod at skabe sammenhæng for alle mellem 0 og 18 år med en tværfaglig tilgang, som inddrager hele lokalsamfundet.

Dagtilbuddene trækker på lokale styrker
Borgmester Niels Viggo Lynghøj er glad for, at budgetudvidelsen har skabt fornyet fokus på kvalitet, løftet normeringen og givet nye pædagogjobs.
”Vi har i Struer Kommune rigtig gode forudsætninger for at give børnene den bedste start på livet. Vi har en tværfaglig tilgang, som udnytter styrkerne i de nære lokalsamfund og den dedikation, der er til stede hos medarbejderne. I byrådet er vi glade for at se den ekstra bevilling gå til det, den er beregnet til, og bygge videre på de indsatser, der allerede er sat i gang,” siger borgmesteren.

Ét sted, hvor opnormeringen er synlig på medarbejderstaben, er i dagtilbuddet i Hjerm Landsbyordning, som i høj grad praktiserer nærheden til lokalsamfundet. Lokalerne på skolen bliver brugt af byens foreninger og børn i alle aldre bruger lokalsamfundets virksomheder og muligheder som led i undervisning og udflugter. Dagtilbuddet har i foråret ansat en ressourcepædagog, der ud over det pædagogiske arbejde er en faglig sparringspartner for det eksisterende personale.

Leder af dagtilbuddet, Vinni Sadolin Hvid forklarer:
”Vi vil gerne have fokus på en ekstra indsats og når vi har en ekstra person – særligt når det er en ressourcepædagog – vil det kunne rykke vores børnegruppe, når de kan komme ud i mindre grupper. De kan bedre lære og bedre kan koncentrere sig. De rykker sig virkelig,” siger hun.

Fakta
Den lokale prioritering af budgetudvidelsen i Struer Kommunes dagtilbud viser sig i de fleste tilfælde som mindre børnegrupper, der giver tættere relationer og højere kvalitet. Derudover vil forældrene opleve bedre bemanding i ydretimerne og mere tid til ”garderobesnakke” i forbindelse med aflevering og afhentning. Den bedre bemanding betyder ifølge dagtilbuddene også, at det bliver lettere at tage på udflugter.

Regeringen og aftalepartierne Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre indgik i sommeren 2017 aftalen ”Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet”, hvori kvalitet og fagligt kompetenceløft af det pædagogiske personale indgår som en central del.

Struer Byråd vedtog i 2014 ”Den Sammenhængende Børne- og Ungepolitik”, som kan læses her: http://struer.dk/borger/dagtilbud-og-skole/politikker. Visionen er at gøre Struer Kommune til en foregangskommune præget af entreprenørånd, stærk kultur og medborgerskab, når det gælder børn og unges opvæksts-, trivsels- og læringsvilkår.

Kompetenceudviklingsforløbet med lektor Ole Henrik Hansen, Danmarks Pædagogiske Universitet, løber i 2017 og 2018. Forløbet baserer sig på forskning i projekt ”Barnet i Centrum”, et samarbejde mellem 125 medarbejdere i dagtilbud i ni andre kommuner.

/ pressemeddelelse fra Struer Kommune

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here