Ca 80 kunstnere havde sendt deres værker ind til udstillingen og ca 36 blev valgt ud, fortæller Bruno Nordensgaard, der er den daglige “leder” og bestyrelsesformand af galleriet på Jupitervej i Uglev.
-Det er syvende gang vi afholder en censureret udstilling, fortæller Bruno Nordensgaard. -Og kunstnerne kommer nu fra hele landet. Selvfølgelig er de lokale godt repræsenterede. Men vi få værker alle steder fra efterhånden.
Det er ikke længere nødvendigt for kunstnerne at sende selve billederne ind til bedømmelse. I de sidste fire år, har man også kunne sende billeder ind digitalt. Det gør det hele nemmere for kunstnerne, og det er der en hel der har valgt i år.
-Det er nok også baggrunden for, at der i år er så mange kunstnere med fra Sjælland og Fyn, siger Bruno Nordensgaard. -Hvis man så bliver udvalgt, spiller det ikke nogen rolle at køre fra f.eks. Helsingør med et eller to billeder. Så er man jo sikker på at få værket udstillet.
Det er også noget, der fylder i kuntnernes CV, at de har været udvalgt til en censureret udstilling.
Censorerne
-Vi ligger meget vært på, at vores censorer er folk, der har undervist, fortæller Bruno Nordensgaard. -Det gør, at de er vant til at omgås kunstnere, der er på vej. De har måske oven i købet været med til at præge nogen.
-Det er det, der er vores kriterie for udvælgelsen af vores censorer. De fleste af vores censorer har været undervisere fra Aarhus Kunstakademi.
I år var det billedkunstneren Jon Gislason, som har undervist på Aarhus Kunstakademi, billedkunstneren Lis Bramsen, som har undervist på Skolen for Kunst og design i Aarhus, og endelig skulptør og billedkunstner Lene Desmentik, der udgjorde censorerne.
Blandt de antagne værker uddelte dommerne to præmier. Førstepræmien var en uges ophold på Mississippi, andenpræmien et weekendophold. En tredje præmie er publikumspræmien, er også er et weekendophold på Mississippi. For ja, der er nu indrettet en gæstelejlighed på kunst- og kulturstedet.
-Det er også af betydning for, at vi får så mange værker fra Sjælland og Fyn. Fordi man ved, at censureringen er seriøs og bestrides af fagfolk.
-Men spørger du os frivillige her på Mississippi, er vi ikke altid enige med dem: Hvorfor kom de der ikke med, og hvorfor kom den med, siger Bruno Nordensgaard. -Og havde det været tre andre censorer, så havde jo valgt anderledes. Sådan er det jo med censorerede udstillinger.
Stedet Mississippi
Bruno Nordensgaard gik på pension i 2020 efter at have drevet firmaet Media Connect sammen med to andre siden 2003.
-Vi lavede en nedtrapning for mig i firmaet, og allerede da var vi i gang med Mississippi. fortæller Bruno.
-Jeg gik på pension som 74-årig og det var hele tiden været planen, at jeg skulle igang med noget andet.
-Jeg har haft mange planer for, hvad jeg skulle lave, når jeg blev pensionist, og nu blev det her.
-Jeg havde engentlig en plan om at handle med bøger. Og så købte jeg så mange, at jeg lejede mig ind i kælderen på det gamle rådhus i Hvidbjerg, siger Bruno Nordensgaard. -Så gik vi og kiggede på alle de hvide vægge, der var i bygningen. Det var egentlig sådan, det hele startede.
Bruno Nordensgaards interesse for kunst har været der i mange år.
-Nu er jeg jo uddanmnet typograf, fortæller han. -Så det kunstneriske og grafiske udtryk, har altid interesseret mig.
For et par år siden flyttede Mississippi så til Odby Gamle Skole, hvor galleriet holder til nu. -Det var primært økonomien, der fik os til det. Vi sparer en del penge ved at leje os ind her, siger Bruno. -Vi finansierer til galleriet gennem sponsorer, så det betyder noget med, hvor store vores udgifter er. Desuden er besøgstallet er også steget efter vi er flyttet hertil.
Hvorfor hedder stedet egentlig Mississippi?
-Vi vil egentlig gerne gnubbe os lidt op af Louisiana, siger Bruno Nordensgaard med et smil. -Det er to stater i USA, der ligger op af hinanden, så det er derfor.
-Nu ved jeg godt, at Louisiana er opkaldt efter to piger, men alligevel……