Den 3. februar lanceres en helt ny indsats til familier i Struer Kommune. Indsatsen hedder Vores Parforhold, og med den får alle forældrepar med hjemmeboende børn mulighed for at få hjælp og inspiration til parforholdet på flere niveauer. Målet er ikke blot at styrke parforholdet, men også børnene og hele familiens trivsel.
Det regner, der mangler endnu engang rugbrød til madpakkerne, cyklen er flad, og for tredje uge i træk hænger der guirlander af snot under børnenes næser. Sådan ser hverdagen ofte ud i mange børnefamilier. Et parforhold med børn rimer da også ofte langt mere på presset praktik – og måske endda jævnlig konflikt – frem for rosenrød romantik. Og det er helt normalt. Faktisk viser undersøgelser, at mange par bliver mere utilfredse med deres parforhold, efter de får børn.
Når det er sagt, så er der meget vundet ved alligevel at insistere på at passe på parforholdet midt i en travl hverdag. Ikke kun for de voksnes skyld, men også for at passe på stemningen og trivslen i familien. Hvordan vi har det med vores ægtefælle eller kæreste, smitter nemlig af på, hvordan vores børn har det – og dermed hvordan hele familien har det. Det tyder al forskning på.
Et meningsfuldt tilbud til borgerne
Med den viden for øje lanceres Vores Parforhold nu altså i Struer Kommune. Med Vores Parforhold ønsker kommunen i samarbejde med Center for Familieudvikling og Aarhus Universitet at give forældrepar en gratis hjælpende hånd til at pleje kærligheden i parforholdet – og dermed styrke hele familiens trivsel.
For leder af Familiebehandlingen, Iben Bjerg Hollesen, giver et tilbud som Vores Parforhold særdeles god mening:
Vores Parforhold giver mange forskellige muligheder for hjælp til parforholdet
Ingen parforhold er ens, ej heller i de udfordringer og behov, hvert enkelt par har brug for hjælp til. Vores Parforhold afspejler da også dette ved at være et univers, der er skabt til at imødekomme forældrepar med både lette og svære udfordringer i parforholdet.
Det betyder, at hjælpen i Vores Parforhold spænder fra alt lige fra artikler og dybdegående podcast om parforhold til gratis parterapi hos en kommunal terapeut.
Et godt sted at starte er ved at klikke ind på voresparforhold.dk. Her kan forældrepar f.eks. tage et Par-tjek, der giver et unikt indblik i styrkerne og udfordringerne i netop deres parforhold.
Derudover fungerer et Par-tjek også som adgangsbillet til potentiel yderligere hjælp. Det kan i første omgang være et online selvhjælps-program til parret, og hvis der er brug for mere intensiv hjælp, kan parret også blive tilbudt parterapi.
Erfarne kræfter fra både forskningsverdenen og NGO-verdenen står bag Vores Parforhold
Vores Parforhold er udviklet i et samarbejde mellem familieforskere ved Aarhus Universitet og psykologer fra NGO’en Center for Familieudvikling. Indsatsen blev lanceret i marts 2023 i fire kommuner og fra februar 2025 findes Vores Parforhold i yderligere syv danske kommuner. Dermed når tilbuddet om gratis hjælp og inspiration til parforholdet ud til 650.000 danskere.
Direktør i Center for Familieudvikling, Mattias Stølen Due, glæder sig over hvor mange, der nu får muligheden for gratis hjælp:
Fakta
Vores Parforhold findes fra 3. februar i følgende kommuner: Herning, Roskilde, Struer, Hedensted, Favrskov, Vordingborg, Ballerup, Syddjurs, Ikast-Brande, Mariagerfjord og Gentofte Kommune.
Vores Parforhold byder på forskellige typer af hjælp. På voresparforhold.dk kan par bl.a.:
Et Par-tjek kan potentielt også åbne op for opfølgende tilbud som f.eks. et online selvhjælpsforløb eller parterapi ved en kommunal terapeut.
På Aarhus Universitet forskes der løbende i Vores Parforhold. De første analyser viser allerede positive effekter for bl.a. trivslen hos de par, der har benyttet sig af Vores Parforhold.
Vores Parforhold er støttet af fondsmidler. Læs mere på https://voresparforhold.dk/