Mandag formiddag tog borgmester Niels Viggo Lynghøj det første skovlstik til det, der senere på året står færdigt som et vartegn for en spændende plet i kommunen.
“I 2011 fik kommunen en henvendelse fra Oddesund Beboerforening om at støtte udviklingen af området. Og stedet har fantiske muligheder, både Oddesund Nord og Syd,” sagde borgmesteren i sin tale inden skovlen skulle svinges. “Der blev sat en idéudvikling i gang, dels blandt beboerne og dels i kommunen.”
“I 2013 kom vi så frem til en helhedsbeskrivelse og i 2015 kom så endelig beslutningen og tilladelsen til formidlingsfyrtårnet. Derefter var det hele processen med fundraising, der gik i gang,” fortalte borgmesteren og formidlingsfyrtårnets forhistorie.
Formidlingsfyrtårnet skal efter planen står færdigt i slutningen af november.
Tårnet skal udover formidlingen af Oddesunds natur, histoie som knudepunkt, både for trafikken og for 2. verdenskrig med bunkerne, og geologi, fungere som modtagested for Geopark Vestjylland, et projekt, der er godt på vej til at blive realiseret.
Det er også initiativtagernes og borgmesterens klare overbevisning, at formidlingstårnet vil betyde noget for turismen.
“Det skal være et spændende dykkerområde, ligesom kitesurfere har fået øje på stedet,” sluttede borgmesteren og tog et fast greb om skovlen.
Og det var ikke en helt tilfældig og almindelig skovl.
I dagens anledning fik Niels Viggo Lynghøj lov til at bruge Finn Nielsens isskovl. Finn Nielsen var den sidste bundgarnsfisker i Limfjorden.
Til daglig opbevares Finn Nielsens isskovl i Garnhuset i Oddesund Nord.
Broen oppe
Et af Oddesunds specielle oplevelser er den 490 m lange klapbro, der er bygget i perioden fra 1935-38 og indviet af kong Christian d. 10. den 15. maj 1938.
Det er en klapbro og det oplevede deres udsendt og fotograf Lasse Quintus på denne tur. Broen gik op både på turen derop og på turen hjem.
På vej derop var det et skib, der lignende en slæbebåd og bar navnet Loke R, og på vej hjem var det vist en stykgodsbåd med navnet Nautica, der skulle igennem på sin vej østpå.
Så vi fik set klappen både fra undersiden og fra oversiden.