Home Nyheder Struers Højskole: Sundhed og velvære

Struers Højskole: Sundhed og velvære

0
Struers Højskole: Sundhed og velvære
(Foto: PressefotoDanmark.dk - Lasse Quintus)

Sundhed står højt på skemaet på Struer Højskole. Men man tager også på højskole, fordi man er blevet voksen og gerne vil have et nyt udsyn og noget nyt input. Sådan siger Struer Højskoles daglige leder Anika Karlsen Thor om et højskoleophold.

Struer Højskole har adresse på Skrænten 4, der hvor plejehjemmet Aalkjærsminde før var. Højskolen er en kombinationsskole med Struer Frie Fagskole, der blev stiftet i 2018.

Skolen kan rumme 37 kursister, hvilket er en god størrelse for en højskole, siger Anika Karlsen Thor.
Kursisterne bor på de ”gamle” plejehjemsværelser, hvilket giver virkeligt gode faciliteter, blandt andet eget bad.

Struer Højskole råder i det hele taget over rigtig gode faciliteter. Brede gange, god plads mellem fløjene og haven er en oplevelse i sig selv.

Det er Anika Karlsen Thors håb, at det lokale erhvervsliv vil være med til at sætte værelserne i stand. Det skal ske ved at oprette ”sponsorværelser”. Et sponsorværelse koster 16.000 kr. for 5 år. Det hjælper højskolen med at indrette værelserne, bl.a. med indkøb af møbler.  El-installatør Jes Velsø var den første til at sponsere et værelse. Så på en lille plade udenfor værelset har Vejsø sit firmanavn og logo og sin historie.

Og at støtte en højskole er et bidrag til samfundet. Skolen udvikler mennesker til bl.a. at være med til at bære i flok. Og både kursisterne og skolen bidrager til det lokale. 500 kursister var igennem skolen i 2018, og med skolens placering i byen ligger kursisterne mange penge i gågaden, som Anika Karlsen Thor formulerer det.

”Vi har en fantastisk beliggenhed. Tæt på naturen og byen. Gennem anlægget, så er man ved biografen, gågaden og havnen.”

Struer Nyheder Struer Højskole - Anika Karlsen Thor
Anika Karlsen Thor, daglig leder af Struer Højskole

Noget mellem ørene

”Vi bruger naturen omkring os meget,” fortæller Anika Karlsen Thor.  ”Der er fantastiske gåruter, Bremdal strand, Hjertestien , Gravhøjene og 8-tallet i anlægget. Den dejlige natur rundt om os giver fantastiske muligheder.”

Og gåturen kan kombineres med input til det, vi har mellem ørene. Faget hedder ligefremt ”Noget mellem ørene”.

”Der er rigtig mange, der har hørt om det begreb, der hedder podcast, men ikke er kommet ind i den verden. Der er meget man kan lære og få inspiration af,” mener Anika Karlsen Thor. ”Vi sætter kursisterne ind i, hvordan man rent praktisk bruger en podcast. Så kommer læreren og foreslår en podcast, som man så lytter til på sin gåtur.”

Når turen er ovre mødes man og diskuterer det, man har hørt.

”Det er fordi, vi så gerne vil kombinere sundhed med kultur. Det er oplysning, du lærer nogle ting og får dig samtidig bevæget.”

En sund blanding

Den dag, vi var på besøg, bestod skemaet af morgensamlingen, yoga, faget Noget mellem ørerne, madværksted og om aftenen var der højskoleaften med et oplæg.”Så det er sådan en sund blanding af sund mad, køkken, motion og højskoletimer” forklarer Anika Karlsen Thor, der også fortæller, at mange kursister oplever vægttab og et ny forhold til natur og personlig oplysning ved højskoleopholdet.

”Vi er en en højskole med højskolens værdigrundlag, demokratisk dannelse, folkelig oplysning og livsoplysning,” forklarer Anika Karlsen Thor. ”Men i dag har enhver højskole specialiseret sig indenfor et område, og sundhed og velvære er så det andet grundlag, vi gerne vil drive højskole på.”

”For os er sundhed både en fysisk sundhed, at man har det godt med sin krop og at blodtrykket har det godt. Men også at man har en mental og en social sundhed, at føle at man kender nogle mennesker, og at man hører til i et fællesskab.”

”Jeg kan mærke, at efterhånden som samfundet udvikler sig, kommer der mere og mere styr på den fysiske sundhed, men den mentale sundhed er noget, der bløder i Danmark lige nu. Folk har tit ondt i sjælen i dagens Danmark. Vi har angst, vi er deprimerede, vi er stressede og vi skal hele tiden være omstillingsparate. Der er virkelig mange, der trænger til en time-out,” siger Anika Karlsen Thor, ”og der tror
jeg at højskolen kan være med til at give ro, tid til at tænke sig om og til at udvikle sig.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here